måndag 19 mars 2012

Citronbullar

Förra veckan så tänkte jag att vore det inte gott med citron i vanliga bullar. Jag tittade lite på internet om det fanns något recept på citronbullar. Men jag hittade inget som kändes som jag hade tänkt. Så jag hittade på ett eget. 

När jag var 19 och bodde i Stockholm så jobbade jag på ett kaffe som låg i R.O.O.M. Där serverades det en variant på hembakade franska galetter. De tog de vanlig vetedeg och kavlade ut till en rund botten, likt pizzabotten. Efter det så breddes det på smör och sen socker och rivet skal av citron och sedan in i ugnen. Efter det så gjordes det pizza slice av galetten som såldes. Jag minns att det var min favorit på det kaffet. 

Så jag tänkte att jag kunde mixa ihop en smet som jag kunde bre i bullarna istället för kanel, kardemumma eller vaniljfyllning. Se recept nedan.
Jag gjorde både kransar och vanliga bullar. Några hade jag på citronsaft blandat med florsocker och lite karamellfärg för att få det lite citrongult. 

Mina närmsta vänner var på besök så de fick bli mina försökskaniner. Och av någon konstig anledning hade jag bara ställt fram en bulle var. Svisch sa det sen var allt slut. Barnen frågade om de kunde få en till. Min kompis instämde att hon också ha en till. :) Så det blev lyckat. 
Bullarna gick fort åt så jag fick göra en till sats. Jag nämnde när jag hämtade Tova att nu ska vi hem och baka bullar. Då sa Maja som var med och var försökskanin. - CITRONBULLARNA!! Ja, sa jag. Då svarade hon. Kan du inte spara några till mig. :) Så populära blev de. Goda nu när våren och sommaren börjar komma. Fräscht!


Citronfyllning

Till en sats vetedeg, se under receptfliken.

250 g rumstempurerat smör
2 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
rivetskal av ca 1-2 citroner

Mixa allt i en mixer tills den blivit fluffig och slät.

Kavla ut som vanlig bulldeg och bre över ett lager med citronfyllning. 


Mums!
Lycka till!

Ha en bra dag!
Anna

3 kommentarer :

 1. Jag kan bara instämma med "försökskaninerna" ! Bullarna smakade fantastiskt gott - vilket jag i och för sig inte hade tvivlat på . Det brukar vara himmelskt att fika hos Anna !!!!!

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag hittar inget recept på vetedegen som du använt i detta recept. Har du någon länk eller kan du det i huvudet? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Recept länken har tydligen försvunnit. :( Vetedegs recept finns under Semlor: http://anna-bakar.blogspot.se/2012/02/underbara-semla.html. Ha en bra dag! Anna

   Radera