tisdag 20 november 2012

Rosendals mjuka pepparkaka med lingon

När jag fyllde 20 år fick jag Rosendals trädgårdscafés kokbok av en god vän, Anna. Boken har blivit väl använd och är numera lite sliten. Det finns mängder med bra recept i denna bok. En julfavorit i denna bok är Rosendals mjuka pepparkaka med lingon. Det är en kryddig och saftig kaka, som håller länge. Jag brukar dela upp kakan och frysa in i lagom stora bitar, så jag har när någon kommer på adventsfika. 


Det är både lingonsylt och créme fraiche i kakan så den blir väldigt saftig med en massa goda kryddor. En vän till mig sa att det var lite tantvarning över en mjuk pepperkaka, men att det är fantasktiskt gott och mysigt fikabröd. Jag känner samma sak. När jag var liten fick jag mjuk pepparkaka hos min farmor, eller som hon sa Pipparkaka, eftersom hon var från småland. När jag äter mjuk pepparkaka tänker jag alltid på farmor Sissan.


När du gör ett bakverk som innehåller kardemumma så använd dig alltid av nystött kardemumma. Det ger en mycket godare smak och dessutom så smakar det mycket mer. I Halloween-reportaget så gjorde jag kardemummabullar som är väldigt goda.



Rosendals mjuka pepparkaka med lingon

100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl créme fraiche
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen nejlikor
1 1/2 tsk nystött kardemumma
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt ( inte för söt, helst rårörd)
1 tsk bikarbonat
ca 3 1/2 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna något. Rör ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör, créme fraiche, lingon och kryddor. Blanda mjöl med bikarbonat och tillsätt det. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda kakan i 200 grader i ca 45 min.

Lycka till!

Ha en bra dag!
Anna

1 kommentar :

  1. Sissans "pipparkaka" var en klassiker till jul ! Har Du receptet på pepparkakorna som var ljusa och lite mjuka - och jättegoda att doppa i mjölk ??

    SvaraRadera