tisdag 2 april 2013

Kardemummatårta med blåbär

Nu var det ett tag sen jag skrev. Det har varit lite körit med skolan och allt annat man ska hinna med så då har bloggen blivit lidande... I helgen fyllde Tova år så då fick jag baka lite. På påskdagen blev det en Kardemummatårta med blåbär. Receptet hittade jag i Lomelinos tårtor. Min man sa att han tyckte att det var en av de bästa tårtor han ätit. Jag kan hålla med om att den var väldigt god. Blandningen mellan blåbär och kardemumma är en hit. Som frosting var det vispgrädde blandat med turkisk yoghurt som gjorde tårtan väldigt fräsch.Dag efter så gjorde jag cupcakes på det som blev över och de blev också väldigt goda. Jag lägger ut receptet fram över. Kardemummatårta med blåbär

Recept av Linda Lomelino

8-10 bitar

Kardemummabotten:

3 stora ägg
3 dl strösocker
1 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk nystött kardemumma

Värm ugnen till 175 grader. Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage bakplåtspapper. (Jag använde sprejfett) Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i ca 5 minuter. Värm mjölken tillsammans med vaniljpulvret och blanda det med äggblandningen.
Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten och rör försiktigt tills allt är väl blandat och klumpfritt. Häll smeten i formen.
Grädda botten i ca 50 minuter.

Blåbärssylt med vanilj:

500 g blåbär (ca 1 liter) helst färska
2 dl syltsocker
1 dl strösocker
1 vaniljstång

Häll blåbär, syltsocker och strösocker i en stor kastrull. Skär ett snitt längs vaniljstången, skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även i vaniljstången. Låt sylten försiktigt koka upp under omrörning och sedan sjuda på låg värme i ca 10-15 min. Skumma sylten väl och ta upp vaniljstången. Häll upp sylten i en varm och väl rengjord glasburk och förslut den. Förvara i kylen.

Yoghurtfrosting:

4 dl vispgrädde (40%)
2 dl turkisk yoghurt (10%)
2 msk strösocker eller efter smak

Blanda grädden, yoghurt och socker i en skål och vispa till en bredbar frosting.

Sätt ihop tårtan:

Dela botten i tre delar. Lägg den första botten på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager yoghurtfrosting på botten och sedan sylten övanpå. Upprepa tills du har använt två bottnar. Lägg den sista botten överst med den skura sidan ner. Bred ett tjockt lager yoghurtforsting över hela trätan. Gör ett randmönster i frostingen med en vinkelpalett eller baksidan av en sked, börja nedifrån och dra rakt upp. Dekorera tårtans ovansida med blåbär och kanske en liten vimpel  av en grillpinne och ett fint papper.


Ha en bra dag!
Anna


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar