måndag 12 november 2012

Saffransskorpor

Snart är det första advent, så nu är det fritt fram att börja julbaka. :) Igår så bakade jag en julfavorit, saffransskorpor. Hela familjen är barnsligt förtjusta i dessa skorpor. Det är på egen risk ni bakar dessa skorpor. Av någon konstig anledning så blir det mindre och mindre i burken bara på några dagar.Saffransskorporna är lätta att baka och trevliga att ge bort. Vem blir inte glad över att fått en bruk med hemmagjorda skorpor? Om du inte är förtjust i saffran kan du byta saffranet mot kardemumma. Kardemumma skorpor och också otroligt goda.


Saffrans skorpor
ca 30-40 skorpor

100 g smör
1 g saffran eller 2 tsk nystött kardemumma
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl skållade hela sötmandlar
1 1/2 tsk bakpulver

lite råsocker


Smält smöret tillsammans med saffranet. Häll in det smälta smöret i en bytta och blanda i äggen. Därefter blandar du i de övriga ingredienserna och rör om till en deg. Dela degen i tre bitar och rulla ut till tre längder som är ca 2-3 cm i diameter. Strö över med lite råsocker.
Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter. Därefter tar du ut plåten och sänker temperaturen till 125 grader. Sned skär längderna i drygt 1 cm tjocka skivor. Ställ tillbaka plåten med skorporna i ugnen och låt torka i ca 15 min.

Låt svalna och lägg i en bruk.

Recept Laila Lindholm.

Lycka till!

Ha en bra dag!
Anna

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar