måndag 12 december 2011

Chokladpraliner

I lördags tillverkade jag, min mamma och min kära svägerska Camilla lite praliner. Mina tjejer var förstås också med. Tova var överallt och slickade varenda sked och skål. Hon hade en chokladmustasch hela dagen. Hon stod nästan hela tiden bredvid Camilla. Camilla fick hela tiden säga till henne att inte tjuva choklad. Jag förstår inte att det inte finns något stopp i deras magar. Jag tyckte det räckte med chokladlukten.
Vi gjorde limetryffel, chili/rosépeppar pralin, kardemummapraliner, polkagrispraliner och saffranspraliner. Min favorit är limetryffel gjord på vitchoklad. Camillas favorit var chili/rosépepparpralin och mammas var saffranspralin.
Tjejerna gillade polkagrispralinen eftersom vi gjorde dessa som klubbor.
Polkagrisklubbor
Polkagrisklubbor

200 g mörk choklad 
Polkagrisar efter smak

Hacka chokladen fint och smält hälften i vatten bad, chokladtempratur ca 50 grader. Ta och häll i den resterande chokladen och rör till en fin jämn smet. 
Krossa polkagrisarna i en påse med en hammare. Ta sedan och blanda i polkagrisarna i chokladen. 
Ta små bakformar och klicka upp chokladen. Ta sedan en klubbpinne och tryck i chokladen. 
Chili/rosépepparpralin
Chili/rosépepparpralin


400 g mörk choklad 70%


Hacka chokladen. Ta hälften och smält i vatten bad till max 55 grader. Rör i den resterande chokladen. Chokladen ska vara ca 30-33grader. Om den inte är det ställ den i vatten badet igen och rör tills den får rätt temeratur. Fyll pralinformar till hälften och smeta ut chokladen så att den klär hela formen. Låt sedan stelna.


250 g mörk choklad minst 52%
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk finhackad röd chili
3 tsk krossade rosépeppar korn 
+ extra korn till garnering


Finhacka chokladen. Värm grädden och lägg i den hackade chili och de krossade rosépepparn. Häll över grädden på den hackade chokladen och rör till en slät smet. Fyll de chokladklädda formarna med chili/rosé fyllningen nästan ända upp till kanten. 
Ta sedan den mörka chokladen och täck över fyllningen.Smula över med lite skal från rosépepparn.  Låt stelna innan du tar ut pralinerna ur formarna. 
Saffranspralin
Saffranspralin


200 g vitchoklad
3/4 dl vispgrädde
1 pkt saffran
1 msk honung
25 g smör


150 g mörk choklad
kakao efter behovHacka den. Koka upp grädden, saffran, honungen och smöret. Häll sedan över den varma vätskan på den vita chokladen. Rör så all choklad är smält. Ställ in i kylskåpet tills den har blivit hård. Gärna flera timmar. 


Hacka den mörka chokladen och smält hälften i ett vatten bad. När den är smält häll i resten av chokladen. 


Rulla den vita chokladen till bollar. Och doppa dessa i den mörka chokladen. Lägg bollarna på ett bakplåtspapper. 


När de har stelnat rulla bollarna i kakao. 

Kardemummapralin
Kardemummapraliner  

Vi använde samma recept som till saffranspralinerna fast vi bytte ut saffran mot kardemumma och använde bara vit choklad.
Limetryffel
Limetryffel

1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 g vit choklad av god kvalitet
50 g osaltat smör, rumsvarmt

Garnering:

1/2 dl strösocker
finrivet skal av 1 lime

Koka upp grädden och tillsätt limesaften. Hacka chokladen och blanda den i grädden. Vispa tills allt är smält. Rör i smöret. Ställ övertäckt i kylskåpet och gärna över natten.

Blanda sockret och lime. Rulla till små bollar. Innan servering rulla tryfflarna i limesockret.
Lycka till!


God Jul
Anna
1 kommentar :