torsdag 29 december 2011

Cakepops till nyår

Jag hade lite sockerkakssmulor över efter allt bakande innan jul. Som jag hade tänkt göra damsugare av. Det blev cakepops istället. Lite festligare och roligare. 
Cakepops är kaka på klubbpinne. Du kan göra som du vill när du gör cakepops, bara det är lätt att forma till en boll. 
Jag gjorde samma deg som man gör när man gör dammsugare. Se recept nedan.
Rulla degen till en lagom boll. Doppa klubbpinnen i smält choklad och stick ner den i degbollen (för att bollen ska fastna på klubban). Låt chokladen stelna. Sedan är det bara att doppa hela bollen i smält choklad. Strö sedan över med lite strössel.


Dammsugare innehåll

50 g mjukt smör
5 dl kaksmulor
2 tsk kakao
20 g mandelmassa
arrakessens eller punsch efter smak

Knåda ihop till en deg. 

Gott nytt år!
Anna

söndag 18 december 2011

Linns glutenfria chokladtårta

Förra veckan frågade min granne Maria mig om jag inte hade lust att göra en tårta till deras dotter Linn. Linn hade frågat Maria om jag kanske kunde göra en tårta åt henne. Och det är klart att jag ville göra en tårta till söta Linn.
Linn gillar choklad så då var valet enkelt. Och så skulle den vara glutenfri. Jag surfade runt lite på nätet och fick lite kokböker av Maria. Så tillslut så hittade jag vad jag ville göra och vad jag trodde Linn skulle gilla.


Glutenfri chokladtårtbotten. Jag gjorde två bottnar eftersom glutenfritt mjöl har tendensen att smula sönder. Mellan lagren så gjorde jag en kola av kondenserad mjölk. Jag tog bort etiketen på bruken till den kondenserade mjölken och la jag den i en kastrull med vatten och kokade den i 2 1/2 timme. När man gör så med kondenserad mjölk så blir den som en kolakräm. På toppen av tårtan gjorde jag chokladfrosting. Runt om tårtan så la jag chokladsockerpasta.

Glutenfri Chokladtårtbotten
6 dl socker
5 dl glutenfri mjölmix
6 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
200 g smält smör
4 ägg
3 dl kokande vatten


Blanda alla torra ingridenenser. Blanda sedan i ägg, smör och vatten. Fördela smeten i två lika stora tårtbottnar och grädda i nedre delen av ungen i 175 grader i ca 35-45 min.


Chokladfrosting
300 g florsocker
100 g mjukt smör
40 g kakao
40 ml rödmjölk


Vispa ihop smör, kakao och florsocker. Tillsätt mjölken droppvis. När allt är blandat vispa i ca 5 minuter på hög hastighet.

God Jul
Anna

onsdag 14 december 2011

Kladdkaka på vitchoklad med saffran

Tänkte bara tipsa om kladdkakan som görs på vit choklad som jag tidigare i höst la ut under "Tjejfest". Använd samma recept, men ta i en påse saffran. Supergott! Servera den med lätt vispad grädde och blåbär.
Saffran och blåbär går väldigt bra ihop.

Min bror Jonas och svägerska Camilla hade Luciafest igår. Camilla frågade mig om jag hade något bra recept. När jag gjorde kladdkakan med vit choklad första gången så tänkte jag att den skulle nog bli god om man tog lite saffran i. Så jag sa till Camilla att prova. Och det blev riktigt lyckat!

Kladdkakan är lätt att göra och den kan med fördel göras dagen innan. Bjuder ni på den blir ingen besviken. Vi var 14 personer igår och alla gillade den. :)

Bild på den kladdkakan utan saffran.
Hann inte ta någon bild på den med saffran, den gick åt på en gång. :)


Vitchokladkladdkaka med saffran

2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 påse saffran
100g vit choklad
2,5 dl vetemjöl

Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Smält smöret tillsammans med saffranet och bryt sen ner chokladen i små bitar och rör tills allt är smält. Blanda sedan ner smör/chokladen och mjölet i det uppvispade ägget. Smöra en form med löstagbar kant. Grädda kakan i 200 grader i ca 15 min. Kakan ska vara kladdig i mitten.
Pudra kakan med florsocker. Servera kakan med vispgrädde och hallon.


God jul
Anna

måndag 12 december 2011

Chokladpraliner

I lördags tillverkade jag, min mamma och min kära svägerska Camilla lite praliner. Mina tjejer var förstås också med. Tova var överallt och slickade varenda sked och skål. Hon hade en chokladmustasch hela dagen. Hon stod nästan hela tiden bredvid Camilla. Camilla fick hela tiden säga till henne att inte tjuva choklad. Jag förstår inte att det inte finns något stopp i deras magar. Jag tyckte det räckte med chokladlukten.
Vi gjorde limetryffel, chili/rosépeppar pralin, kardemummapraliner, polkagrispraliner och saffranspraliner. Min favorit är limetryffel gjord på vitchoklad. Camillas favorit var chili/rosépepparpralin och mammas var saffranspralin.
Tjejerna gillade polkagrispralinen eftersom vi gjorde dessa som klubbor.
Polkagrisklubbor
Polkagrisklubbor

200 g mörk choklad 
Polkagrisar efter smak

Hacka chokladen fint och smält hälften i vatten bad, chokladtempratur ca 50 grader. Ta och häll i den resterande chokladen och rör till en fin jämn smet. 
Krossa polkagrisarna i en påse med en hammare. Ta sedan och blanda i polkagrisarna i chokladen. 
Ta små bakformar och klicka upp chokladen. Ta sedan en klubbpinne och tryck i chokladen. 
Chili/rosépepparpralin
Chili/rosépepparpralin


400 g mörk choklad 70%


Hacka chokladen. Ta hälften och smält i vatten bad till max 55 grader. Rör i den resterande chokladen. Chokladen ska vara ca 30-33grader. Om den inte är det ställ den i vatten badet igen och rör tills den får rätt temeratur. Fyll pralinformar till hälften och smeta ut chokladen så att den klär hela formen. Låt sedan stelna.


250 g mörk choklad minst 52%
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk finhackad röd chili
3 tsk krossade rosépeppar korn 
+ extra korn till garnering


Finhacka chokladen. Värm grädden och lägg i den hackade chili och de krossade rosépepparn. Häll över grädden på den hackade chokladen och rör till en slät smet. Fyll de chokladklädda formarna med chili/rosé fyllningen nästan ända upp till kanten. 
Ta sedan den mörka chokladen och täck över fyllningen.Smula över med lite skal från rosépepparn.  Låt stelna innan du tar ut pralinerna ur formarna. 
Saffranspralin
Saffranspralin


200 g vitchoklad
3/4 dl vispgrädde
1 pkt saffran
1 msk honung
25 g smör


150 g mörk choklad
kakao efter behov



Hacka den. Koka upp grädden, saffran, honungen och smöret. Häll sedan över den varma vätskan på den vita chokladen. Rör så all choklad är smält. Ställ in i kylskåpet tills den har blivit hård. Gärna flera timmar. 


Hacka den mörka chokladen och smält hälften i ett vatten bad. När den är smält häll i resten av chokladen. 


Rulla den vita chokladen till bollar. Och doppa dessa i den mörka chokladen. Lägg bollarna på ett bakplåtspapper. 


När de har stelnat rulla bollarna i kakao. 

Kardemummapralin
Kardemummapraliner  

Vi använde samma recept som till saffranspralinerna fast vi bytte ut saffran mot kardemumma och använde bara vit choklad.
Limetryffel
Limetryffel

1 dl vispgrädde
2 msk pressad lime
150 g vit choklad av god kvalitet
50 g osaltat smör, rumsvarmt

Garnering:

1/2 dl strösocker
finrivet skal av 1 lime

Koka upp grädden och tillsätt limesaften. Hacka chokladen och blanda den i grädden. Vispa tills allt är smält. Rör i smöret. Ställ övertäckt i kylskåpet och gärna över natten.

Blanda sockret och lime. Rulla till små bollar. Innan servering rulla tryfflarna i limesockret.




Lycka till!


God Jul
Anna




onsdag 7 december 2011

Nu börjar snön falla.

För några år sedan så hade vi en tävling på jobbet där vi kunde vinna en gruppresa till Stöten. För skoj skull så gjorde jag en tårta som en slalombacke . Jag tycker att det passar att visa den nu eftersom det ligger snö i luften och att snökanonerna går för fullt i vår närliggande slalombacke.


Tårtbotten var av choklad med chokladfyllning. Jag gillar när tårtan är vit och när man skär i den så är det i mörk choklad. 
Längst upp på toppen satt jag ett par skidor med stavar. Ännu en gång fick jag användning av min Barbiekjoltårtform. Toppen!



God Jul
Anna

söndag 4 december 2011

Tupptårta

Min man frågade mig om jag inte kunde göra en tupptårta. De skulle ha fest på jobbet och ville ha en tårta som såg ut som en tupp. Det första jag tänkte på var att jag skulle göra en vanlig tårta men en tupp på. Men efter att tänkt ett tag så är det rätt trist. Sen kom jag på att jag kunde använda mig av min Barbietårtbottenform. Formen är lite om en kupol för att kunna användas som en kjol åt en halv Barbie.



Jag gjorde an vanlig tårtbotten med smak av vanilj. Som fyllning gjorde jag hemmagjord Lemon Curd. (otroligt mycket godare att göra egen än att köpa, se receptet nedan) Och mixade jordgubbar med florsocker. Samt grädde både i tårtan och runtom. Sedan klädde jag botten med ett lager sockerpasta. Efter det så tog jag och gjorde fem olika högar av sockerpasta och färgade dessa i liknade färger. För att sedan täcka tårtan igen med sockerpasta för att få en fjäderliknade effekt. 




Lemon Curd

3 citroner
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ekologiska ägg
2 ekologiska äggulor

Jag tvättar alltid citronerna med en liten droppe diskmedel för att få bort all besprutning. 
Blanda citronsaft av två citronerna med rivet skal från alla tre citronerna tillsammans med smör och socker. Koka upp och sila av vätskan. Blanda maizenan med saften från den tredje citronen och rör ner det i den silande vätskan. Vispa ihop äggen och rör ner den i vätskan och sjud tills krämen tjocknar.
Häll upp i en skål och låt svalna. 

Lycka till!

God Jul 
Anna




lördag 3 december 2011

Lemon Bars

Jag har hittat ett amerikansk recept på Lemon Bars som jag vara bara tvungen att prova. Jag kunde inte motstå detta recept, då jag är otroligt förtjust i citron i bakverk och efterrätter. Det var bara att åka på affären och köpa en påse citroner. Gott blev det alla fall. Kakan är godast riktigt kall med lite lätt vispad grädde till.

Tyra fyller 1 år idag. Så hela tjocka släkten har varit här. Jag bjöd på lite nya recept, som jag kommer att lägga ut på bloggen framöver. Det har varit en hektisk vecka. Saga har varit sjuk. Tyra gillar inte när jag bakar, hon vill att jag ska sitta på golvet och titta på medan hon leker. :) Och det är ju klart, mycket mysigare att vara med mamma än att sitta själv. Sällskapssjuk som sina systrar.



Jag har omvandlat receptet till svenska mått.

Lemon Bars

Botten:

230 g smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl florsocker

Fyllning:

3 1/2 dl strösocker
2/3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
1 dl färskpressad citronsaft

Sätt ugnen på 175 grader. Använd en form ca 32x22 cm annars blir den för platt.
Smöra formen.

Botten:
Smula ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Grädda i 20 minuter eller tills den är gyllenbrun.

Fyllning:

Blanda alla ingredienserna i en skål, vispa inte men blanda väl. Häll den på den varma botten. Och grädda ytterligare i 20 min.

Låt svalna och pudra på florsocker.


Lycka till!

God Jul
Anna

tisdag 29 november 2011

Pepparkakshus

Att baka pepperkakshus tillhör julen. Tjejerna vill alltid att vi ska baka pepparkakshus. Jag gör alltid en egen ritning till mina pepparkakshus. Ibland gör jag ett smalt och högt och ibland en stort hus med farstukvist. Ett år gjorde vi också ett utedass och en vedbod. Men i år hinner jag inte med mig. Så det blev ett enkelt hus och tre granar.


Att göra granar är ganska enkelt. Har du en sprits så är det bara att prova. Det du behöver är: Glasstrutar, grön färg, äggvita, florsocker och så en bra sprits och tyll. Sen är det bara att börja.
Knäck ett ägg i en skål och häll i önskad mängd färg. Ta sedan och blanda i florsocker till lagom konsistens. Den ska vara hård. Fyll sendan spritspåsen och använd dig av en liten stjärntyll. Ta och vänd  glasstruten upp och ner. Börja sedan att spritsa nerifrån och upp. Låt granen torka. När den är torr så pudra över med lite florsocker.



God jul! 
Anna

torsdag 24 november 2011

Ge bort pepparkakor

I USA är det vanligt att man dekorerar sina pepparkakor med mycket mer färg och glasyr än vad vi gör i Sverige. Det är också vanligt att man ger bort dekorerade pepparkakor i present.
Igår så tog vi och bakade pepparkakor. Tjejerna gjorde traditionella pepparkakor. Och jag gjorde mer amerikanska Gingerbread. Saga gjorde lite större pepparkakor och Tova gjorde små. Jag tror att det var mycket deg som åkte i magen också. :)


När mina pepparkakor var färdigdekorerade stod Tova fortfarande och kavlade. Deras plåt var inte gräddad, så tjejerna han inte med glasyren. Klockan var åtta på kvällen och det var tid för sängen. Jag har lovat dem att göra glasyr en annan dag.

Tovas till vänster och Sagas till höger

Det är roligt att arbeta med glasyr. När jag gör glasyr så använder jag mig av äggvita och florsocker. Sedan delar jag upp glasyren i olika skålar så jag kan färga i olika färger. Igår blev det bara tre färger, vit, röd och grön.


Så nu är det bara att köpa selofanpapper och slå in och ge bort. Roligt att ge bort hemmagjorda pepparkakor.

God Jul!
Anna

tisdag 22 november 2011

Nu får man baka lussebullar!

Å vad härligt att det snart är advent. I går så bakade jag och tjejerna saffrans- och lussebullar. Det doftade ljuvligt i hela huset. Jag tycker bättre om att göra bullar med mandelmassa och smör än att göra lussekatter. Mina tjejer tycker att det är roligare att göra olika former på bullarna.

Jag bakade en dubbel sats (lika bra när man ändå är på gång). Det blev trettio bullar och fem kransar och så fick tjejerna lite deg till sina bullar.
När jag bakar bullar eller saffransbullar så brukar jag alltid mixa ihop en smet att fylla bullarna med. Det blir mycket godare. Igår så körde jag 400g smör, 2 msk äkta vaniljsocker, 2 dl florsocker och 100 g mandelmassa till en slätmassa i mixern. Smeten blir också mycket enklare att bre ut på degen. :)


Så här blev tjejernas lussekatter. Dom har ritat ett streck på bakplåtspapperet för att veta vem som gjort vilka bullar. Sagas till vänster och Tovas till höger. Tova gillar russin. :)

Ha en bra dag! Anna

söndag 13 november 2011

Svärmors otroligt goda äppelpaj.

Äppelkaka är aldrig fel. När man kommer hem till någon och det luktar nygräddad äppelkaka. Å så underbart. Det är något med äpplen och kanel som får det att vattnas i munnen. Min svärmor brukar göra en äppelpaj som är underbart god. I pajen är det 4-5 rivna äpplen, som gör pajen väldigt saftig.  


Man måste naturligtvis ha vaniljsås till. Jag brukar köpa vaniljvisp i mjölkkylen och vispa den fluffig. Sen tar jag och vispar 3 dl vispgrädde med en tesked äkta vaniljsocker. Därefter blandar jag grädden med vaniljsåsen. Vaniljsåsen blir mycket godare och fluffigare. :)



Svärmor Anitas otroligt goda äppelpaj

Pajdeg:

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljpulver
1 1/4 dl socker
100g smör (rumstempererat) 
1 ägg

4-5 äpplen
kanel efter smak
ca 1 msk florsocker  


Tips: Det blir ännu godare med lite riven mandelmassa. Du kan också byta ut kanelen mot kardemumma. 

Knåda ihop till en deg. Dela degen i två delar. Kavla ut och klä en pajform med ena halvan. Riv äpplen och lägg i pajformen. Pudra över med kanel och florsocker.
Kavla ut den andra deghalvan och lägg som ett lock på äpplena. Se till att det blir täckt. Nagga över pajen. 
Grädda i 175 grader i ca 30 min.

Lycka till! 

lördag 12 november 2011

Cool tårta

Idag fick jag i uppgift att göra en cool tårta till våra vänners dotter, som fyller 6 år. Hon hade som tema att alla skulle var coolt klädda. Det svåra var att komma på vad en 6 åring tycker är coolt. Jag vet att hon gillar Hannha Montana och där är det mycket svart och lila. Så överdraget på tårtan blev lila, svart, vitt och silver. Jag tänkte att jag kanske skulle göra något oväntat. Så jag valde att göra en Rainbow cake. Det tycker jag är coolt. :)


I en Rainbowcake så är det sex lager tårtbotten i regnbågens färger. Mellan lagren hade jag Whipped Cream Cheese Frosting. Super god frosting som är enkel att göra.



Det blev alla fall en glad 6 åring. Gott med en tårta som inte är traditionellt svensk. Så här blev tårtan när vi skar i den första gången. Recept hittar du nedan.




Rainbow Cake

225 g rumstempurerat smör
360 g strösocker
100 g florsocker
5 äggvitor rumstemperarade
4 tsk vaniljsocker
375 g vetemjöl
4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
350 g ljummen mjölk

Färger: Röd, Orange, Gul, Grön, Blå och Lila.

Vispa smör och socker pösigt. Blanda sedan i äggvitan ett i taget tills allt är väl blandat. 
Tillsätt florsockret och vaniljsockert och rör om. Varva sedan mjölken och mjölet tillsammans med bakpulvret och saltet i smeten. 
När allt är blandat fördela smeten i 6 lika stora skålar. Färga de olika delarna och häll dem i formar/en from. Färgen på smeten blir den samma som när det är färdig gräddat. Ta gärna och lägg ett bakplåtspapper i botten på formen. Då blir det lättare att flytta och hålla samman bottnarna. 
Grädda i ugnen i 175 grader i ca 7 minuter. (Kan bli längre beroende på ugn)

Whipped Cream Cheese Frosting

400 g Philadelphia ost
4 dl vispgrädde 40%
1 knivsudd bakpulver
1 tsk vaniljpulver
3 dl florsocker

Vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål. (bakpulveret gör så att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör)
Blanda ph-osten, florsocket och vaniljpulvret i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop allt och vispa på låg hastighet. Blir den för lös ställ den i kylen en stund.

Lycka till! 

(recept från sockerrus.se)

onsdag 9 november 2011

Marängsnitt

Jag gillar när det inte är för stort. När du går på kondis eller ett fik så är det ofta så stora bakverk. Varför?! Du står där och ska välja mellan allt gott. Du vet att du inte orkar mer än en sak bara för att allt är så stort. Då blir jag besviken. Jag vill ha små bakverk. Så jag kan ta fler än en. :) När jag var femton år så sommarjobbade jag på ett café och där sålde de brödkorgar. Oftast så innehöll en brödkorg en kanelbulle och flera olika kakor. Härligt!!

Häromdagen så gjorde jag Marängsnittar. Receptet var skrivet för stora kakor. Men jag gjorde små. Vill jag ha mer kakor så är det bara att ta en till. Eller hur!?

Det blev små, möra, spröda och gammeldagsta kakor. Mums! Otroligt goda med ett glas saft till.


Marägnsnittar


Botten:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl


Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda i mjölet. Arbeta till en deg. Rulla ut degen till två längder på en ett bakplåtspapper, platta gärna ut degen med fingrarna. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 10-15 min. Sänk sedan värmen i ugnen till 150 grader.


Maräng: 
2 äggvitor
1 dl strösocker
1 dl hackad sötmandel


Vispa äggvitorna kraftigt, tillsätt sedan sockret och vispa en stund till. Spritsa eller bred ut det på den nygräddade kakan. Strö sedan över med mandel. Grädda i ca 5-10 min tills marängen fått en fin gyllen brun färg. Dela sedan kakan i snittar. 


Lycka till!

söndag 6 november 2011

Schwarzwaldtårta

Vi hade fest igår och den var jättelyckad. Mormor blev glad för alla presenter. Min moster hade en liten tävling där alla festdeltagare fick var sitt uppdrag men ingen visste vad någon annan fått för uppdrag... Mormor hade fått i uppgift att säga 3 gånger under middagen att hon inte gillade kalkon. Alla trodde att hon hade blivit lite vimsig med tanke på att hon bjöd på kalkon. Det var ingen som förstod att det var hennes uppgift. :)
Vi åt Schwarzwaldtårta och så hade jag gjort en Vitchokladkladdkaka bara för att vara på den säkra sidan. Så här kommer mitt recept på Schwartzwaldtårta. Vitchokladkladdkaka finns under receptfliken.



Schwarzwaldtårta


Botten:


150 g finhackade hasselnötter
3 dl florsocker
1 1/2 msk potatismjöl
6 äggvitor


Vispa äggvitorna till hårt skum. Sikta i potatismjölet och florsockret. Blanda sedan i nötterna. Blanda försiktigt. Rita en rund ring på tre bakplåtspapper ca 23 cm i diameter, och fördela smeten på dessa. Grädda i 175 grader i ca 15 min. Låt gärna bottnarna stå kvar i ugnen efter du stängt av värmen.


Chokladen:


300 g mörk 70 % choklad


Smält 100 g mörk choklad i vattenbad.
Ta sedan och hacka i 200 g mörk choklad och lägg i den i den smälta chokladen. Rör tills allt är smält.


Bre ut chokladen till långa tungor på bakplåtspapper med hjälp av en sked. Låt svalna.


Tips! Vill du ha tårtan lite mer marängig och högre så kan du ta två st köpta marängbottnar också.


Vispa 6 dl vispgrädde hårt. Varva grädden mellan bottnarna. Bre ut grädde över hela tårtan. Ta sedan chokladtungorna och ställ dem runt om. Bryt sedan några tungor och strö högst upp på tårtan. 


Avsluta med att pudra lite fin kakao på toppen.


Lycka till!!


lördag 5 november 2011

Mormors födelsedag

Idag är det mormor Sivs födelsedag och jag har fått äran att baka tårtor. Under dagen så kommer det lite tanter och farbröder som ska gratulera och då ville hon ha en liten lite finare prinsesstårta. Hon själv tror att det kommer två personer men jag vet att det kommer många fler. Så då tog jag och gjorde en våningstårta för att det skulle räcka. När jag tänkte efter vad jag skulle göra så var det ända jag tyckte passade var röda rosor. Mats tycker det ser ut som en tanthatt. Och det har han rätt i, men det är ju en tant som fyller år :)



I kväll är det släktbaluns med de närmaste och då blir vi 20 stycken glada tårtätare. Min mamma och morbror ska tillaga hel kalkon med kokt potatis, gudomlig sås, mimosasallad och gelé. Vi har haft det som tradition under många år, att vi har Kalkonfest hos Mormor och Morfar på Annandagen. Vi har blivit för många så det är svårt att få alla samlade. Otroligt gott är det alla fall! Alla äter då det står ut genom öronen.
Morfar har ett önskemål och det är Schwarzwaldstårta. Jag vet att alla i regel tar en bit tårta så då blir det två stora Schwarzwaldstårtor. Eftersom det är maräng i tårtan så kan jag inte göra dem förrän precis innan vi ska äta. Så bilderna och receptet på tårtorna kommer i morgon. 

Trevlig kväll!
Anna 


måndag 31 oktober 2011

Prinsesstårta på mitt sätt!

Prinsesstårta finns på varje bageri och det betyder ju att den är otroligt populär. Jag gillar prinsessrtårtor som inte har för söt sylt i sig. När jag jobbade på ett bageri i Stockholm så köpte bagarna in (i mina ögon) billig hallonsylt. Som till mesta del innehöll äpplen och socker. När jag gör prinsesstårta så mixar jag frysta eller färska hallon i mixern och tillsätter lite fruktsocker. Det blir fräschare och godare. Tårtan i sig är söt nog. Jag gillar också att ta jordgubbar istället för hallon.

Kokboksförfattaren och hushållsläraren Jenny Åkerström skapade Prinsesstårtan på 1930-talet. I hennes kokbok hette tårtan från början "Grön tårta". Hon hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid som elever i sin hushållsskola på Östermalm i Stockholm. Prinsessorna var speciellt förtjusta i tårtan så därför ändrades namnet till Prinsesstårta.

 Från första början innehöll inte Prinsesstårtan någon sylt. Den som hade sylt i sig kallades för Operatårta. Innehållet i dagens Prinsesstårta är vaniljkräm, vispgrädde och hallonsylt och den är nästan alltid grön med en rosa ros på.



Här får ni mitt recept.

Anslag/Tårtbotten (se i receptarkivet)

Ca 300 g Sockerpasta eller Marsipan


Vaniljkräm


4 ekologiska äggulor
1 dl strösocker
1 msk fin vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde


Blanda allt i en kastrull och rör om. Koka upp under omrörning till en kräm. Ta av krämen från plattan. Tillsätt 100 g smör. Låt svalna.


Hallonsylt


ca 5 dl hallon
2 msk fruktsocker (går bra med vanligt socker men vanligt socker löser sig inte så bra, kan bli knastrigt om du inte vill koka sylten)

Blanda allt med en stavmixer eller vanlig mixer.

Nu till uppbyggnaden av tårtan.


Dela tårtan i tre delar. Vispa ungefär 7 dl grädde hårt. Ta ungefär 1/3 av grädden och blanda den med vaniljkrämen. Bred över vaniljkräm/grädden på första lagret. Ca 2 cm. 
Lägg på det andra tårtbottenlagret. Bred ut hallonsylten. Ta inte för mycket sylt, ca 0,5 cm. Ta sedan hälften av den resterande grädden och bred ut över hallonsylten. Se till att du har mer grädde i mitten på tårtan så du får en fin kupol. Så tar du det sista lagret botten och lägger på. Bred ut det sista av grädden på tårtan runt om. Fortsätt att få tårtan som en kupol.


Kavla ut sockerpastan eller marsipanen till ca 2 mm. Lyft den försiktigt och forma den över tårtan. Dekorera som du vill.




Lycka till!!

fredag 28 oktober 2011

Baka kakor!

Förr var det ett måste att ha flera sorters kakor när det var någon typ av tillställning. Det är ganska ovanligt att jag få kakor när jag är borta. Hos mormor får jag kakor fortfarande. Och jag lovar er, det blir oftast rent hus på kakfatet. Min mormor hade fler kakor på fatet förr, nu är det max tre sorter... Jag tror att hennes mamma krävde att det skulle var mycket kakor på fatet. Det var en regel att ha sju sorter.
Min mormor fyller 80 år nästa vecka så jag förstår att hon inte orkar baka en massa kakor. När hon bakar så äter morfar upp kakorna. :) Morfar är en sockergris. När mormor gör sylt brukar han smyga i lite mer socker för han tror att sylten blir sur annars. Mormor har lärt sig att han kommer efter och sockrar så hon har i mindre socker från början. Har man varit gifta i 59 år så känner man varandra. :)

Jo, kakor det är faktiskt himla gott. Min favorit är mormors Gaffelkakor med riktigt smör i. Mina tjejer frågar ibland om vi inte kan göra mormor Sivs kakor. Degen är enkel och lätt att köra i mixern. Tjejerna tycker om att rulla degen till kulor. Så det är alltid roligt att baka kakor tillsammans.




När kakorna är klara så dricker barnen mjölk och jag nybryggt kaffe. 

Det finns många goda kakor men idag får ni recept på mormor Sivs underbara Gaffelkakor.



Mormor Sivs Gaffelkakor

210 g rumstempererat smör
90 g strösocker (ca 1dl)
275 g vetemjöl (ca 4dl)
1 tsk bakpulver

Blanda ihop till en deg i mixern. Se till att inte köra degen för länge. Lägg in degen i kylen i ca 1 timme.

Rulla till bollar och lägg på en plåt. Doppa en gaffel i mjöl och tryck ut bollarna. 

Ca 200 grader i 10-15 minuter. Passa ugnen så inte kakorna blir för brända.


onsdag 26 oktober 2011

Tjejfest!

I helgen hade jag tjejfest! En av mina vänner påpekade lite fint att det är alltid gott med två efterrätter. :) Jag kunde ju INTE göra henne besviken! Så det blev en Frozen Cheesecake och en Vitchokladkladdkaka. Jag älskar Cheesecake! Men i lördags blev Vitchokladkladdkakan en favorit. Väldig god tillsammans med hallon och vispgrädde. Den är väldigt enkel att göra. Så det är bara att åka till affären att införskaffa proviant. När du ändå ska baka så är det lika bra att köpa det fetaste riktiga smöret, den godaste chokladen! Då blir allt gott.

Frozen Cheesecake i glas och Vitchokladkladdkaka med hallon

Frozen Cheesecake är en favorit. Min svärmor brukar göra den utan citronskal och vanilj, den är minst lika god. En gång så hackade jag i två dubbel-Daim. Samt att jag gjorde en jordgubbssalsa. En barnfavorit!!

Jordgubbssalsa


ca 1-2 liter färska jordgubbar
skal och saft av en citron
1 msk fruktsocker


Frozen Cheesecake


4 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
Skal av en citron
2 tsk vaniljsocker
200g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
1 paket digestivekex


(2 paket dubbel Daim)


Separera äggulorna från vitan. Vispa äggvitan till hårt skum. Vispa sen grädden fluffig. Vispa ihop ägggula, vaniljsockret, strösocker, citronskal och ph-ost i en bunke.
Krossa kexen i mixer.
Blanda ihop äggulesmeten med grädden. Blanda sedan försiktigt ner äggvitan.


Vill du ha Daim i kossa den och vänd ner den försiktigt i smeten.


Jag varvade smulor och smet i glas. Börja alltid med smulor först. Det går lika bra att ha Cheesecaken i en stor form.


Ha smeten i frysen i 3-4 timmar.


Vitchokladkladdkaka


2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100g smör
100g vitchoklad
2,5 dl vetemjöl


Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Smält smöret och bryt sen ner chokladen i små bitar och rör tills allt är smält. Blanda sedan ner smör/chokladen och mjölet i det uppvispade ägget. Smöra en form med löstagbar kant. Grädda kakan i 200 grader i ca 15 min. Kakan ska vara kladdig i mitten.
Pudra kakan med florsocker. Servera kakan med vispgrädde och hallon.


Mums!

måndag 17 oktober 2011

Muffins vs Cupcake

Det är mycket prat om Cupcakes. Men våra härliga Muffins då? Vart har de tagit vägen. De finns kvar, bara det att det är lite mer inne med Cupcakes just nu. :)

Det är inte så stor skillnad mellan en Cupcake och en Muffins. Cupcakes är lite festligare. De har frosting och dekorationer. Muffins är lite mer enkel. Det är kanske därför våra barn gillar Muffins bättre än Cupcakes. Enkelt är bäst! När jag hade kalas för Saga så gjorde jag Cupcakes med frosting och vanliga Muffins med glasyr. Alla barn tog en Cupcake men ingen åt upp den. De frågade om de fick ta en Muffins istället. Det brukar alltid vara så. Jag gör mig för och bakar som en tok, (mycket för att jag tycker att det är så fantastiskt kul) och barnen äter bara bullar och chokladbollar. :)

Idag frågade mina barn om vi inte kunde baka Muffins. Så då passade vi på när minsta tjejen sov middag. Det blev Kärleksmums Muffins. Jag lägger in receptet nedan.

Sen blev det kafferep med fin porslin. :)


Jag har inte stött på någon som inte gillar Kärleksmums eller chokladkaka med kokos eller Stockholmskaka som det också kan heta.

Ha det bra! Anna

Kärleksmums Muffins


3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 nypa salt
50 g finhackad mörk choklad
1 tsk espressokaffe pulver


Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken, häll sedan smör/mjölken i äggblandningen.
Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke och häll sedan i de torra ingredienserna i äggblandningen.


Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min.


Låt muffinsen svalna.


Glasyr


75 g smör
2 msk kalt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker


Smält smöret och tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bred över glasyren på muffinsen och strö över kokos.


Mums!

torsdag 13 oktober 2011

Barntårtor

Igår visade jag två doptårtor. Då tycker jag att det är lika bra att vi fortsätter med barntårtor.
När jag frågar ett barn vad de vill ha för en tårta så är det oftast djur eller deras favorit- seriefigur. Våra bästa vänners flicka frågade mig om jag inte kunde göra en nyckelpigtårta.


Den svarta färgen i sockerpastan färgar av sig på allt. Du måste vara jättenoga med att inte lägga prickarna fel eller ta i den röda eller vita sockerpastan med svarta fingrar. :)


De andra tårtorna är oblattårtor. Oblaten beställde jag från internet. Det finns massor med webbutiker som säljer oblatbilder. Kostnaden per oblatbild är ca 45 kr. Det är bara att välja och vraka. :)
Att göra en oblattårta är inte så svårt. Det man ska se till är att inte lägga oblatet direkt på grädden, då blir den fuktig och väldigt vågig. Marsipan eller sockerpasta under är ett måste. 



Här har jag hittat lite webbutiker som säljer oblatbilder.





onsdag 12 oktober 2011

Doptårtor

Idag tänkte jag att jag skulle lägga ut lite nya bilder på några av mina doptårtor. Jag har flera kompisar som nu i dagarna kommer att ha namngivelse eller dop. Att göra en tårta till namngivelse/dop tårta är super kul. Det är bara fantasin som sätter gränser. :)


Tårtorna, som ni ser, är gjorda av en klassisk tårtbotten och kallas också för anslag. Jag lägger ut mitt bästa recept på anslag lite längre ner på sidan. Anslag är lättare/luftigare än en vanlig sockerkaka. Mellan lagren har jag vaniljkräm, färska jordgubbar och grädde. En klassisk tårta som nästan alla svenskar älskar. Överdraget är av Sugerpaste (sockerpasta) och dekorationen av har jag gjort av Flowerpaste. Hoppas att ni får något att vila ögonen på.




Ha en bra dag!  Anna


Anslag/tårtbotten


Använd en form på ca 2 liter. Ugnstemperatur 175 grader.


4 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potaismjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk riktig vaniljsocker


Det är potatismjölet som gör botten luftig och porös.


Sätt på ugnen. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner det i äggsmeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. 
Lycka till!



tisdag 11 oktober 2011

Hösten är här!

Idag fyller min äldsta dotter Saga 8 år. Grattis!!


I helgen hade vi Halloweenparty. :) 
Bara för att jag älskar att baka tårtor ska ni inte tro att mina barn tycker om tårtor. Jag gav i förslag att jag kunde göra en sån här tårta till Halloweenpartyt. -Nä, jag gillar inte tårtor, kan vi inte äta glass istället, svarade Saga.

Då blev det en Glasspöktårta istället.


Det är ganska fuktigt ute så jag hade fullt upp med att få marängspökena att inte smälta. Tillslut fick jag ställa dem vid avfuktaren för att det skulle hålla sig någorlunda hårda. Det fungerade också.
Kalaset blev lyckat med en massa monster och massor med bus. Livat som bara den! 

Lillasyster Tova vill också ha Halloweenparty, men hon fyller år på våren vid påsk. Hon tycker inte att det är lika roligt att klä ut sig till kanin som till monster.  Jag kan förstå det. Vi får väl ha djävulskaniner med blodiga framtänder. :)