När jag fyllde 20 år fick jag Rosendals trädgårdscafés kokbok av en god vän, Anna. Boken har blivit väl använd och är numera lite sliten. Det finns mängder med bra recept i denna bok. En julfavorit i denna bok är Rosendals mjuka pepparkaka med lingon. Det är en kryddig och saftig kaka, som håller länge. Jag brukar dela upp kakan och frysa in i lagom stora bitar, så jag har när någon kommer på adventsfika.
När du gör ett bakverk som innehåller kardemumma så använd dig alltid av nystött kardemumma. Det ger en mycket godare smak och dessutom så smakar det mycket mer. I Halloween-reportaget så gjorde jag kardemummabullar som är väldigt goda.
Rosendals mjuka pepparkaka med lingon
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl créme fraiche
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen nejlikor
1 1/2 tsk nystött kardemumma
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt ( inte för söt, helst rårörd)
1 tsk bikarbonat
ca 3 1/2 dl vetemjöl
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör, créme fraiche, lingon och kryddor. Blanda mjöl med bikarbonat och tillsätt det. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda kakan i 200 grader i ca 45 min.
Lycka till!
Ha en bra dag!
Anna
Sissans "pipparkaka" var en klassiker till jul ! Har Du receptet på pepparkakorna som var ljusa och lite mjuka - och jättegoda att doppa i mjölk ??
SvaraRaderaLjuvlig mjuk pepparkaka��
SvaraRaderaStår rör, inte vispas då ??
SvaraRaderaRumstempererat smör eller smält smör?
SvaraRaderaStår smält smör i receptet
Radera