tisdag 24 juli 2012

Filone

Jag hade tänkte att jag skulle baka ett gott matbröd till middagen. Men jag hade så mycket att göra under dagen så jag tänkte att jag kunde göra degen på förmiddagen och grädda brödet innan maten. 
Så då fick det bli ett långjäst bröd som heter Filone.
Filone är ett bröd som kommer i från Toscana, Italien. Brödet är kortare och lite bredare än en baguette. Från början bakades brödet på surdeg men i dag så görs det på långjästning.  

I brödet jag bakade så hade jag i färsk rosmarin och hackade valnötter.Filone


Till 2 bröd


25 g jäst
700 g kallt vatten (7dl)
2 msk olivolja
400 g durumvetemjöl 
600 g vetemjöl special
2 tsk flingsalt


Smula sönder jästen i en bunke och lös den i det kalla vattnet. Tillsätt oljan, durumvetemjölet och vetemjölspecial. Arbeta degen på låg hastighet i två minuter. Låt sedan degen vila i 30 min. 


Arbeta sedan in flingsaltet och kör maskinen på hög hastighet i tre minuter. Flytta över degen till en bunke som du har smort med lite olivolja. Plasta in bunken med plastfolie och låt jäsa i 2-5 timmar.


Sätt på ugnen på högsta värmen. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma till två avlånga bröd. Lägg den på en plåt.
Låt bröden vila tills ugnen blivit varm.


Skär två ganska djupa snitt i bröden. Sätt in plåten i mitten på ungen och häll ca 1/2 dl vatten på botten av ugnen innan du stänger luckan. Grädda i 5 minuter. Sänk sedan tempraturen till 200 grader i varmluftsugn och 225 grader för vanlig ugn. Grädda brödet ytterligare i ca 20 min tills de har fått en fin färg. 


Låt brödet svalna utan bakduk. 


Lycka till!

Ha en bra sommar dag!
Anna

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar