söndag 12 augusti 2012

Bröllopstårta

Igår gjorde jag fem bröllopstårtor. Bruden och brudgummen ville ha vita tårtor med marinblå blommor på. De ville att tårtorna skulle vara olika men vara fina tillsammans. 

Botten bestod av devil food choklate cake. Som fyllning hade jag penslat varje lager med hallonpuré, samt att jag hade en marängsmörkräm på varje lager med smak av hallon. Marängsmörkrämen fungerar superbra som frosting både i eller runt om en tårta eller cupcake. Runt om tårtorna hade jag chokladganach och sedan ett täcke med sockerpasta. 

Alla blommor är handgjorda och många av blommorna hade jag målat lite extra för att få ett finare djup.





Devil Food Chocolate Cake

2 x 20 cm bakformar eller en 28 cm.

200 g rumstempererat smör
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl vatten

Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt sedan ett ägg i taget. 

Sikta sedan i de torra ingredienserna. Samt vattnet. Vispa ihop
till en slät smet.  Fördela smeten lika i två smörade formar eller      
en stor.

Grädda i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.



Marängsmörkräm med hallon

4 stora äggvitor
2 1/2 dl strösocker (200g)
250 g rumstempurerat osaltat smör
100 g hallon
ev. lite rosa patafärg

Häll äggvitorna och sockret i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är ca 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalats, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3-5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig - det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen i ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.



Choklad ganache med mörk och vit choklad

150 g mörk choklad minst 55%
50 g vit choklad
2 dl vispgrädde 40 %

Hacka chokladen fint. Värm grädden till nästan kokpunkt. Häll på grädden över chokladen och låt stå i ca 30 sekunder. Rör sedan till en slät kräm. Låt den svalna så den blir bredbar.











 Hallonpuré

200 g hallon

Mixa hallonen i en mixer. Sila sedan hallonen i en finmaskig sill för att få bort alla kärnor.

Bred varje lager med hallon puré för att få mer hallonsmak.






Ha en bra dag!
Anna

2 kommentarer :

  1. Superfina! Vad duktig du är Anna :)

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Wow, vilka tårtor! Vad duktig du är.

    Kram Malin

    SvaraRadera