Min mormor gjorde Rimbobullar till oss. Inte så ofta som vanliga bullar, men ibland så fick vi festa på dessa supergoda favoriter.
Rimbobullar utan glasyr |
Tips med bullarna är att du kan frysa in dem gräddade utan glasyr. Eller frys in dem ogräddade efter jäsningen. Då är det bara att ta fram och grädda som angivelsen i receptet. Härligt att ha rykande färska bullar att bjuda på när någon kommer på besök.
Rimbobullar med glasyr |
Tid ca 2 timmar och 45 minuter
ca 25 st
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat smör
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
2 1/2 msk socker
2 tsk äkta vaniljsocker
Pensling:
1 äggula
1 tsk kallt vatten
Granering:
1 dl florsocker
1 msk vatten
Smula ner jästen i en dekbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt smöret delat i mindre bitar, sockret och mjölet. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.
Kavla ut den till en stor fyrkant, ca 40 x 40 cm, på en mjölad arbetsbänk. Skär den i fyrkanter, 8 x 8 cm. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Fördela lite av den mitt på fyrkanterna. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen. Lägg bröden i pappersformar och ställ dem på plåtar.
Låt dem jäsa övertäckta ca 2 timmar i rumstemperatur.
Pensla bröden med det uppvispade äggulan och vattnet. Grädda dem mitt i ugnen i 250 grader, 5-8 min. I varmluftsugn i 200 grader, ca 8 min.
Låt bullarna kallna utan bakduk på galler. Glasera bröden med florsockerglasyr strax innan de ska serveras.
Lycka till!
Ha en härlig midsommar!
Anna
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar