Och GOOOOD blev den!!!
Det blev lite över eftersom jag bjöd på tårta också. Jag åkte till Stockholm dagen efter kalaset. När jag kom hem från storstan så sa min äldsta dotter Saga. -Pappa åt upp äppelkakan, jag såg att det var en bit kvar när jag gick och la mig och när jag vaknade efter så var den borta. Hon var inte arg bara ett konstaterande att han tog biten som var kvar. :)
Tosca äppelkaka
150 g smör
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde
3 äpplen
1/2 dl strösocker
2 tsk kanel
Sätt på ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en rund form (22 cm i diameter) gärna med avtagbar kant. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och grädden. Skala och skär äpplena i klyftor, vänd den i kanel och socker. Häll upp smeten i formen och fördela äppelklyftorna på toppen. Grädda i ca 30 min, kakan ska inte vara genom gräddad. Gör toscasmeten under tiden.
Toscasmet
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
200 g hyvlad sötmandel
Rör ihop socker, sirap, grädde och smör i en kastrull. Låt koka i ca 15 min och tillsätt sedan mandeln. Häll toscasmeten över kakan och grädda ytterligare ca 15 min, tills toscan har fått fin färg.
Servera med lättvispad grädde.
Lycka till!
Ha en bra dag!
Anna
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar