måndag 31 oktober 2011

Prinsesstårta på mitt sätt!

Prinsesstårta finns på varje bageri och det betyder ju att den är otroligt populär. Jag gillar prinsessrtårtor som inte har för söt sylt i sig. När jag jobbade på ett bageri i Stockholm så köpte bagarna in (i mina ögon) billig hallonsylt. Som till mesta del innehöll äpplen och socker. När jag gör prinsesstårta så mixar jag frysta eller färska hallon i mixern och tillsätter lite fruktsocker. Det blir fräschare och godare. Tårtan i sig är söt nog. Jag gillar också att ta jordgubbar istället för hallon.

Kokboksförfattaren och hushållsläraren Jenny Åkerström skapade Prinsesstårtan på 1930-talet. I hennes kokbok hette tårtan från början "Grön tårta". Hon hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid som elever i sin hushållsskola på Östermalm i Stockholm. Prinsessorna var speciellt förtjusta i tårtan så därför ändrades namnet till Prinsesstårta.

 Från första början innehöll inte Prinsesstårtan någon sylt. Den som hade sylt i sig kallades för Operatårta. Innehållet i dagens Prinsesstårta är vaniljkräm, vispgrädde och hallonsylt och den är nästan alltid grön med en rosa ros på.



Här får ni mitt recept.

Anslag/Tårtbotten (se i receptarkivet)

Ca 300 g Sockerpasta eller Marsipan


Vaniljkräm


4 ekologiska äggulor
1 dl strösocker
1 msk fin vaniljsocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde


Blanda allt i en kastrull och rör om. Koka upp under omrörning till en kräm. Ta av krämen från plattan. Tillsätt 100 g smör. Låt svalna.


Hallonsylt


ca 5 dl hallon
2 msk fruktsocker (går bra med vanligt socker men vanligt socker löser sig inte så bra, kan bli knastrigt om du inte vill koka sylten)

Blanda allt med en stavmixer eller vanlig mixer.

Nu till uppbyggnaden av tårtan.


Dela tårtan i tre delar. Vispa ungefär 7 dl grädde hårt. Ta ungefär 1/3 av grädden och blanda den med vaniljkrämen. Bred över vaniljkräm/grädden på första lagret. Ca 2 cm. 
Lägg på det andra tårtbottenlagret. Bred ut hallonsylten. Ta inte för mycket sylt, ca 0,5 cm. Ta sedan hälften av den resterande grädden och bred ut över hallonsylten. Se till att du har mer grädde i mitten på tårtan så du får en fin kupol. Så tar du det sista lagret botten och lägger på. Bred ut det sista av grädden på tårtan runt om. Fortsätt att få tårtan som en kupol.


Kavla ut sockerpastan eller marsipanen till ca 2 mm. Lyft den försiktigt och forma den över tårtan. Dekorera som du vill.




Lycka till!!

fredag 28 oktober 2011

Baka kakor!

Förr var det ett måste att ha flera sorters kakor när det var någon typ av tillställning. Det är ganska ovanligt att jag få kakor när jag är borta. Hos mormor får jag kakor fortfarande. Och jag lovar er, det blir oftast rent hus på kakfatet. Min mormor hade fler kakor på fatet förr, nu är det max tre sorter... Jag tror att hennes mamma krävde att det skulle var mycket kakor på fatet. Det var en regel att ha sju sorter.
Min mormor fyller 80 år nästa vecka så jag förstår att hon inte orkar baka en massa kakor. När hon bakar så äter morfar upp kakorna. :) Morfar är en sockergris. När mormor gör sylt brukar han smyga i lite mer socker för han tror att sylten blir sur annars. Mormor har lärt sig att han kommer efter och sockrar så hon har i mindre socker från början. Har man varit gifta i 59 år så känner man varandra. :)

Jo, kakor det är faktiskt himla gott. Min favorit är mormors Gaffelkakor med riktigt smör i. Mina tjejer frågar ibland om vi inte kan göra mormor Sivs kakor. Degen är enkel och lätt att köra i mixern. Tjejerna tycker om att rulla degen till kulor. Så det är alltid roligt att baka kakor tillsammans.




När kakorna är klara så dricker barnen mjölk och jag nybryggt kaffe. 

Det finns många goda kakor men idag får ni recept på mormor Sivs underbara Gaffelkakor.



Mormor Sivs Gaffelkakor

210 g rumstempererat smör
90 g strösocker (ca 1dl)
275 g vetemjöl (ca 4dl)
1 tsk bakpulver

Blanda ihop till en deg i mixern. Se till att inte köra degen för länge. Lägg in degen i kylen i ca 1 timme.

Rulla till bollar och lägg på en plåt. Doppa en gaffel i mjöl och tryck ut bollarna. 

Ca 200 grader i 10-15 minuter. Passa ugnen så inte kakorna blir för brända.


onsdag 26 oktober 2011

Tjejfest!

I helgen hade jag tjejfest! En av mina vänner påpekade lite fint att det är alltid gott med två efterrätter. :) Jag kunde ju INTE göra henne besviken! Så det blev en Frozen Cheesecake och en Vitchokladkladdkaka. Jag älskar Cheesecake! Men i lördags blev Vitchokladkladdkakan en favorit. Väldig god tillsammans med hallon och vispgrädde. Den är väldigt enkel att göra. Så det är bara att åka till affären att införskaffa proviant. När du ändå ska baka så är det lika bra att köpa det fetaste riktiga smöret, den godaste chokladen! Då blir allt gott.

Frozen Cheesecake i glas och Vitchokladkladdkaka med hallon

Frozen Cheesecake är en favorit. Min svärmor brukar göra den utan citronskal och vanilj, den är minst lika god. En gång så hackade jag i två dubbel-Daim. Samt att jag gjorde en jordgubbssalsa. En barnfavorit!!

Jordgubbssalsa


ca 1-2 liter färska jordgubbar
skal och saft av en citron
1 msk fruktsocker


Frozen Cheesecake


4 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
Skal av en citron
2 tsk vaniljsocker
200g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
1 paket digestivekex


(2 paket dubbel Daim)


Separera äggulorna från vitan. Vispa äggvitan till hårt skum. Vispa sen grädden fluffig. Vispa ihop ägggula, vaniljsockret, strösocker, citronskal och ph-ost i en bunke.
Krossa kexen i mixer.
Blanda ihop äggulesmeten med grädden. Blanda sedan försiktigt ner äggvitan.


Vill du ha Daim i kossa den och vänd ner den försiktigt i smeten.


Jag varvade smulor och smet i glas. Börja alltid med smulor först. Det går lika bra att ha Cheesecaken i en stor form.


Ha smeten i frysen i 3-4 timmar.


Vitchokladkladdkaka


2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100g smör
100g vitchoklad
2,5 dl vetemjöl


Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Smält smöret och bryt sen ner chokladen i små bitar och rör tills allt är smält. Blanda sedan ner smör/chokladen och mjölet i det uppvispade ägget. Smöra en form med löstagbar kant. Grädda kakan i 200 grader i ca 15 min. Kakan ska vara kladdig i mitten.
Pudra kakan med florsocker. Servera kakan med vispgrädde och hallon.


Mums!

måndag 17 oktober 2011

Muffins vs Cupcake

Det är mycket prat om Cupcakes. Men våra härliga Muffins då? Vart har de tagit vägen. De finns kvar, bara det att det är lite mer inne med Cupcakes just nu. :)

Det är inte så stor skillnad mellan en Cupcake och en Muffins. Cupcakes är lite festligare. De har frosting och dekorationer. Muffins är lite mer enkel. Det är kanske därför våra barn gillar Muffins bättre än Cupcakes. Enkelt är bäst! När jag hade kalas för Saga så gjorde jag Cupcakes med frosting och vanliga Muffins med glasyr. Alla barn tog en Cupcake men ingen åt upp den. De frågade om de fick ta en Muffins istället. Det brukar alltid vara så. Jag gör mig för och bakar som en tok, (mycket för att jag tycker att det är så fantastiskt kul) och barnen äter bara bullar och chokladbollar. :)

Idag frågade mina barn om vi inte kunde baka Muffins. Så då passade vi på när minsta tjejen sov middag. Det blev Kärleksmums Muffins. Jag lägger in receptet nedan.

Sen blev det kafferep med fin porslin. :)


Jag har inte stött på någon som inte gillar Kärleksmums eller chokladkaka med kokos eller Stockholmskaka som det också kan heta.

Ha det bra! Anna

Kärleksmums Muffins


3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 nypa salt
50 g finhackad mörk choklad
1 tsk espressokaffe pulver


Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken, häll sedan smör/mjölken i äggblandningen.
Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke och häll sedan i de torra ingredienserna i äggblandningen.


Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min.


Låt muffinsen svalna.


Glasyr


75 g smör
2 msk kalt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker


Smält smöret och tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bred över glasyren på muffinsen och strö över kokos.


Mums!

torsdag 13 oktober 2011

Barntårtor

Igår visade jag två doptårtor. Då tycker jag att det är lika bra att vi fortsätter med barntårtor.
När jag frågar ett barn vad de vill ha för en tårta så är det oftast djur eller deras favorit- seriefigur. Våra bästa vänners flicka frågade mig om jag inte kunde göra en nyckelpigtårta.


Den svarta färgen i sockerpastan färgar av sig på allt. Du måste vara jättenoga med att inte lägga prickarna fel eller ta i den röda eller vita sockerpastan med svarta fingrar. :)


De andra tårtorna är oblattårtor. Oblaten beställde jag från internet. Det finns massor med webbutiker som säljer oblatbilder. Kostnaden per oblatbild är ca 45 kr. Det är bara att välja och vraka. :)
Att göra en oblattårta är inte så svårt. Det man ska se till är att inte lägga oblatet direkt på grädden, då blir den fuktig och väldigt vågig. Marsipan eller sockerpasta under är ett måste. 



Här har jag hittat lite webbutiker som säljer oblatbilder.





onsdag 12 oktober 2011

Doptårtor

Idag tänkte jag att jag skulle lägga ut lite nya bilder på några av mina doptårtor. Jag har flera kompisar som nu i dagarna kommer att ha namngivelse eller dop. Att göra en tårta till namngivelse/dop tårta är super kul. Det är bara fantasin som sätter gränser. :)


Tårtorna, som ni ser, är gjorda av en klassisk tårtbotten och kallas också för anslag. Jag lägger ut mitt bästa recept på anslag lite längre ner på sidan. Anslag är lättare/luftigare än en vanlig sockerkaka. Mellan lagren har jag vaniljkräm, färska jordgubbar och grädde. En klassisk tårta som nästan alla svenskar älskar. Överdraget är av Sugerpaste (sockerpasta) och dekorationen av har jag gjort av Flowerpaste. Hoppas att ni får något att vila ögonen på.




Ha en bra dag!  Anna


Anslag/tårtbotten


Använd en form på ca 2 liter. Ugnstemperatur 175 grader.


4 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potaismjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk riktig vaniljsocker


Det är potatismjölet som gör botten luftig och porös.


Sätt på ugnen. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner det i äggsmeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. 
Lycka till!



tisdag 11 oktober 2011

Hösten är här!

Idag fyller min äldsta dotter Saga 8 år. Grattis!!


I helgen hade vi Halloweenparty. :) 
Bara för att jag älskar att baka tårtor ska ni inte tro att mina barn tycker om tårtor. Jag gav i förslag att jag kunde göra en sån här tårta till Halloweenpartyt. -Nä, jag gillar inte tårtor, kan vi inte äta glass istället, svarade Saga.

Då blev det en Glasspöktårta istället.


Det är ganska fuktigt ute så jag hade fullt upp med att få marängspökena att inte smälta. Tillslut fick jag ställa dem vid avfuktaren för att det skulle hålla sig någorlunda hårda. Det fungerade också.
Kalaset blev lyckat med en massa monster och massor med bus. Livat som bara den! 

Lillasyster Tova vill också ha Halloweenparty, men hon fyller år på våren vid påsk. Hon tycker inte att det är lika roligt att klä ut sig till kanin som till monster.  Jag kan förstå det. Vi får väl ha djävulskaniner med blodiga framtänder. :)